Skip to contentSkip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Büyükada’da Ne Yapılır?

Büyükada'da Ne Yapılır? | Adalara Gidelim

Büyükada’da Yapılacaklar Nelerdir?

İstanbul’un gürültüsünden kaçmak ve biraz da tabiat ile iç içe bir gün geçirmek için, belki de kendinize birkaç günlük bir tatil vermek için Büyükada’ya gitmeye karar verdiniz. İstanbul’un incilerinden Büyükada’ya doğru yola çıktınız… Vapurda bitmek bilmeyen maviliğin içinde etrafı seyrediyorsunuz; İstanbul’dan uzaklaştınız. Hava çok güzel, günlük güneşlik ve bir süre sonra Büyükada’ya yaklaştınız. Hafif hafif rüzgar eşliğinde vapurdan inmeyi bekliyorsunuz ve Büyükada iskelesine ayak bastınız!

► Adalar Vapur Seferleri ve Ücretleri sayfamızı ziyaret ederek Büyükada’ya düzenlenen tüm vapur ve motor saatlerini detaylı inceleyebilirsiniz. 😊

Peki şimdi ne yapacaksınız? Eğer aklınızda kaliteli vakit geçirmek ya da Büyükada’da tatil yapmak için “ne yapılır?” diye düşünüyorsanız, sorunuzun cevabını sizin için listelediğimiz birçok seçenekte bulacaksınız!

Büyük Tur / Küçük Tur’a Çıkmak

İskeleye varıldığı anda karşınıza çıkan Saat Kulesi ile beraber Büyükada’nın merkezine geldiğinizi anlarsınız. Büyükada merkez çok güzel olmasına rağmen işletmelerin ve insanların yoğunluğundan dolayı İstanbul’un Kadıköy ilçesinden farklı değildir. O yüzden bizim size önerimiz, hem kalabalığın içinden sıyrılmak hem de adayı keyifle turlamak için Büyükada’da Büyük ve Küçük Tur’a çıkmanız!

buyukada buyuk tur yolu ve tavsan adasi

Bisikletini Kirala Ve Hemen Yola Çık!

Mutlaka yapmanız gereken bir aktivite olarak Bisiklete binmek: fakat bunun için acele etmeniz gerekiyor. Büyükada’da öğle saatlerine kadar bile bisiklet kalmayabiliyor!

Küçük Tur

 Ortalama 55 dakika sürüyor, 7 km’dir ve iskeleden başlıyor. Çankaya Caddesiyle devam ediyor. Nizam yolunu takip ettiğinizde Birlik Meydanı’na halk adıyla Lünepark’a ulaşıyorsunuz. Buradan Rum Mezarlığı, Karacabey Koyu, Maden Yılmaz Türk Caddesi’ni takip edip, Çınar Meydanı ve iskeleye tekrar dönüş yapıyorsunuz.

Büyük Tur

Ortalama 75 dakikada sürüyor ve yaklaşık 14 km’dir. Küçük Tur’a göre daha sakindir. Tıpkı Küçük Tur’da olduğu gibi Lünepark’a çıkmanız gerekiyor ve Büyük Tur Tabelası takip etmeniz gerekiyor. Ada’nın arkasını tamamen dolaştıktan sonra Rum mezarlığına geliyorsunuz ve Küçük Tur’daki gibi aynı yolu takip etmelisiniz. Büyük Tur güzergahı Ada’nın yerleşim bölgelerinden tamamıyla uzaktadır. Doğa severlerin, deniz manzarasına ve oksijene doyacağı Büyük Tur üzerinde çeşitli dinlenme tesisleri bulunuyor. Lunapark, Viranbağ Gazinosu ve Mavi Club (çok güzel bahçesi ve lokantası var) … 

Büyükada Doğasının Sakinliğine Doğru

büyükada yıce tepe adalar manzarasi

Sizleri yeşilliklerin altında, rüzgarın hafif estiği gölgeliklerde şehrin gürültüsünden kaçmaya davet ediyoruz! Tabii ki Büyükada Çarşı’da da gezebilirsiniz ama biz tabi biz pek önermiyoruz.. Çünkü kalabalık ve gürültülü. Bunun yerine Büyükada’nın iç taraflarına doğru bir geziye çıkabilirsiniz. Burada sizi birçok ahşap yapı ve yeşil atmosfer içinde bol bol oksijen karşılayacak..  Tabii tüm adayı yürümek biraz zorlayıcı ve yorucu olabilir bu yüzden bizim tavsiyemiz bisiklet sürmeniz!

Yemyeşil ormanların hakim olduğu Büyükada’nın genelinde, yangın tehlikesine karşı ateş yakmak yasak. Bu yüzden, özel işletmelerin sahip olduğu alanlarda bu amacınızı gerçekleştirebiliyorsunuz. Tabii piknik alanları açısından Büyükada’da kısıtlı seçenek var ve bu yüzden biraz kalabalık olabiliyor. Erken gitmeniz sizin için hem rahat hem kolay olacaktır.

Dilburnu Mesire ve Piknik Alanı

buyukada dilburnu mesire alanı piknik mangal

İsterseniz Büyükada için oldukça ünlü Dilburnu Mesire Alanı’nda ailenizle ya da arkadaşlarınızla keyifli bir piknik yapabilir ya da mangal yakabilirsiniz. Dilburnu Mesire Alanı’nda çam ormanları içinde restoran, kafe, piknik masaları ve çocuk oyun alanları mevcut.

Açılış ve kapanış saatleri: 08:30 – 09:00 / 21:00 – 22:30

Tabiat Parkı olarak da bilinen Dilburnu Mesire Alanı’na giriş ücretleri 5 TL, piknik alanı içinde koylarda yüzmek ise yasaktır.

Hatırlatma: Plastiklerin doğada kaybolma süresi oldukça uzun. Lütfen ormanda çöplerinizi bırakmayın. Büyükada’nın güzelliğini çöplerle gölgelemek istemeyiz değil mi?

Denize Girmek

buyukada yoruk ali plaji havadan

Özellikle yaz aylarının büyük kurtarıcısı masmavi ve serin bir deniz! Yemyeşil atmosferin yanında masmavi denizi,  Büyükada gezinize renk katacak! Tabi Bunun için Büyükada’da işletmeler belli bir ücret karşılığında size gereken temel hizmeti sunuyor. Yalnız dikkat etmeniz gereken nokta haftasonlarında hem genel olarak Büyükada’nın hem de plajların biraz kalabalık olması. Büyükada plajları insan yoğunluğundan genel olarak malesef biraz daha kirli..

► Büyükada Plajları ve Fiyatları yazımızdan Büyükada’daki plajlar hakkında daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. 😊

Büyükada’da plajlar fiyatları yaklaşık olarak kişi başı 35 TL’den başlıyor ve fiyatlar haftasonları daha pahalı oluyor. 

Hatırlatma: Lütfen denizlere plastik atmayalım, plajlarda ardımızda çöp bırakmayalım.

Anı Biriktirmeden Olmaz: Tabii ki.. Fotoğraf Çekmek

buyukada suslu kosk

İsterseniz plajda, isterseniz ormanda.. mimarisiyle göz kamaştıran köşklerin önünde ya da sadece Büyükada’nın güzel sokaklarında yürürken birçok fotoğraf ile gününüzü ölümsüzleştirebilirsiniz! Sonbaharda rengarenk yaprakların arasında.. Yazın güneşli gününde ya da kış mevsiminin buğulu atmosferinde kadraja gülümseyebilirsiniz. İsterseniz sokaklarda Büyükada’nın sakini olarak yaşayan küçük dostlarımızın da onları rahatsız etmeden fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Büyükada zengin manzarası sayesinde fotoğraf çekmek ve çekilmek için mükemmel bir yer.. Deniz kenarı bir restorantta ya da Büyükada’nın muhteşem koylarında.. tek yapacağınız şey yanınıza bir fotoğraf makinesi almak!

Büyükada Kafe ve Restorantlarında Farklı Lezzetler Denemek

buyukada akasya kafe

Keyifli bir gezinin ardından bir de Büyükada’nın restorant ve kafelerinde eşsiz Büyükada manzarası eşliğinde yemek yemek kim istemez ki? Büyükada sahip olduğu birçok farklı restorant ve kafe çeşidi ile misafirlerini bekliyor.  Yalnızca bir mekana bağlı değil Büyükada’nın lezzetleri; Pişmaniyeci Ramazan Abi’sinden Gül dondurmacısı‘na kadar çok samimi esnafların elinden mutlaka bu lezzetleri deneyin.

► Büyükada’da ne nerede yenir ve bizim tavsiyelerimiz nelerdir merak ediyorsanız, linke tıklayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. 😊

İsterseniz daha önce bahsettiğimiz gibi piknik yapabilirsiniz, isterseniz Büyükada’nın ünlü Yücetepe Kır Gazinosu’nda gün batımında biranızı yudumlayabilirsiniz. Aya yorgi Kır Gazinosu’nda güneşi batırmadan Büyükada tatilinizi bitirmeyin! Büyükada insanlar tarafından Adalar arasından en tercih edileni olduğundan; hafta sonları yaz akşamları pek sakin olmama ihtimali olabilir.

Büyükada gezinizde serinlemek için yol üstünüzde çeşitli ve Büyükada için ünlü ve çok sevilen Roma Dondurmacısı ve Dolci gibi tatlıcılara ya da dondurmacılara uğrayıp serinleyebilirsiniz!

Taze Balık Dönemi

buyukada deniz raki ve balik

Büyükada sahip olduğu balık lokantaları ile meşhurdur. Dilediğiniz deniz ürününü bulabileceğiniz balık lokantalarında en taze balığı yemek için Eylül ayının sonunu beklemelisiniz. Lüfer, çinekop, istavrit, hamsi ve palamut gibi balıklar, avlanma yasağının kalkmasıyla birlikte sofralarımıza taze taze servis ediliyor.

Büyükada’da Konaklama İmkanları

buyukada tarihi splendid otel

Birçok farklı seçeneği ile her bütçeye uygun otel ve pansiyonlara sahip Büyükada misafirlerni bekliyor. Otel fiyatları, verilen hizmete ve tabii ki kalacağınız süreye göre değişen Büyükada otel ve pansiyonlarınının sunduğu çok çeşitli imkanlar mevcut. Farklı atmosferlere sahip otel ve Pansiyonlarda isterseniz nostaljik bir köşkte, isterseniz şık ve modern bir otelde konaklayabilirsiniz!

Kışın Daha Ucuz Konaklama İmkanı

Yaz aylarında Büyükada’da oteller ve pansiyonlar hergün 100% doluluk oranına ulaşıyor. Erken rezervasyon burada en önemli konu haline geliyor. Ayrıca yaz aylarında çok absürt rakamlara ulaşan konaklama fiyatları kış aylarında biraz olsun normale dönüyor.

► Büyükada Otelleri ve Pansiyonları yazımızı inceleyerek Büyükada’daki otel ve pansiyonlar hakkındaki tavsiyelerimizi okuyabilirsiniz. 🙂

Kış Aylarında Büyükada’da Ne Yapılır?

Büyükada’da kış aylarında ne yapılabilir denildiğinde akla hemen 1 Ocak yılbaşı tatili ve 14 Şubat sevgililer günü geliyor. Özellikle romantik ve sessiz bir tatil geçirmek isteyen kişiler bu iki özel günde Büyükada’yı tercih ediyor. Talep yoğunluğundan dolayı otel rezervasyonu yaptırmak isteyen kişilerin, randevusunu erken yaptırmaları çok daha avantajlı oluyor.

Meşhur Yokuşu ile Aya Yorgi Kilisesi’ne Gitmek

buyukada aya yorgi kilisesi ve agaclar

Oldukça dik bir yokuşa sahip olan Aya Yorgi Kilisesi’nin muhteşem atmosferi sizi büyüleyecek ve pişman olmayacaksınız. Büyükada’nın adeta bir simgesi olan Aya Yorgi, Prens Adaları’nın en yüksek tepesinde yer alıyor. Bu yüzden eşsiz bir yere sahip. Burada bulunan Yücetepe Kır Gazinosu’nda keyifli bir akşam geçirebilir, istediğiniz tarzda bir içeceği manzaraya karşı içmenin keyfine varmanızı öneririz. 🙂

Aya Yorgi Manastırı Hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın! 🙂

Dikkat etmeniz gereken tek nokta; yılın bazı günlerinde Aya Yorgi oldukça kalabalık oluyor. Her yıl 23 Nisan yortusu ile Hristiyan Ortodoksların bu bayramında oldukça kalabalık oluyor. Yılda iki defa gerçekeşen bayramın ikincisi ise 24 Eylül’de. Dini bayramlarında insanlar burada dilek tutuyorlar ve eğer gerçekleşirse geri gelip şeker dağıtıyorlar ya da kiliseye zeytinyağı götürüyorlar. 1905 yılında inşa edilen kilise her yıl 23 Nisan ve 24 Eylül’de insanlar için dini bayram ve dilek dilemek için bir merkez. Bazı insanlar Aya Yorgi’nin o meşhur dik yokuşunun hiç konuşulmadan çıkılması gerektiğine inanıyor.

Ahşap Binalar ve Tarihi Yapılar Arasında Yürüyüş

buyukada eski bir kosk

Yalnızca restorantları ve Aya Yorgi ile değil sahip olduğu tarihi yapılar da Büyükada’yı oldukça ilginç ve değerli kılıyor. Büyükada Rum Yetimhanesi, Meryem Ana Kilisesi, Hamidiye Camii.. birçok farklı kültürün bir arada olduğu Büyükada’da günübirlik ya da birkaç günlük tatil ile bu yapıların arasında tarih kokan bir geziye çıkabilirsiniz. Büyükada’nın köşkleri sizi büyüleyecek ve  sokaklarında bu yapılardan gözlerinizi alamayacaksınız..

Ayrıca edebiyatımızın önemli isimlerinden Çalıkuşu’nun yazarı Reşat Nuri Güntekin’in de evi Büyükada’da bulunuyor. İsterseniz ünlü yazarın yürüdüğü sokaklarda yürüyebilir, belki de onun gözleriyle Büyükadayı izleyebilirsiniz!

Adalar Müzesini Ziyaret Etmek

buyukada muzesi kafatasi

Müze, ada merkezinden biraz uzakta Reşat Nuri Güntekin’in evinin yakınlarında bulunuyor. 

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’ projeleri kapsamında, Adalar Vakfı, Adalar Belediyesi ve Adalar Kaymakamlığı’nın ortak çalışmasıyla hayata geçirilmiştir. İstanbul’un ilk çağdaş kent müzesi olma özelliği taşıyor. İçi hem tarih, hem edebiyat hem de sanat barındırıyor. Müze, adalardan toplanan ve çok eski tarihlere sahip 20.000 belge ve 6.000 fotoğrafa ev sahipliği yapıyor. 

► Adalar Müzesi yazımızı okuyarak daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Pazartesi hariç her gün müzeyi ziyaret edebilirsiniz.

Web Sitesi:  🙂 https://www.adalarmuzesi.org

Müzenin en önemli parçalarından biri zırhlı balık. 375 yıl önce yaşamış devasa büyüklüğe sahip balık benzeri bir hayvandır. Bu devasa hayvanın fosilini İngiliz Jeolog W. S. Swan 1860’lı yıllarda Büyükada’nın güneybatısında yer alan kireçtaşları içinde bulmuştur. Balığın tamamı 10 metreyi bulmaktadır.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir