Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Adalar Müzesi – Museum Of The Princes

buyukada muzesi kafatasi

“İlk Çağdaş Kent Müzesi” Büyükada’da Sizleri Bekliyor!

Prens Adaları, İstanbul’un mimari ve tarihi mirası için kaybedilmemesi gereken, halen canlı bir hazine. Adalara gittiğinizde yemyeşil bir atmosfer, temiz hava ve biraz tatil istiyor olabilirsiniz. Ancak, her sokağında bir tarih izi taşıyan Büyükada’da bundan çok daha fazlasına ulaşabilirsiniz! Bizans ve öncesinden, Osmanlı dönemi ve sonrasından günümüze ulaşmış ya da maalesef ulaşamamış yapıları; sanat ve kültür tarihine her birinin izi dokunmuş adalı sanatçılar, adalarda ağırlanan tarih adamları… İşte bu yüzden daha sayılamayacak birçok güzelliğe sahip Adalar’ın aynı zamanda bir müzeye sahip olması bu kadar dolu ve çoğul bir tarih için oldukça kıymetli bir uğraş.

İstanbul’un ilk çağdaş müzesi olarak kayıtlara geçen Büyükada Adalar Müzesi, Adaların sahip olduğu değerlerden en önemlilerinden biri. Adalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, geçmişe dair arşivleri karıştırmak için ziyaret edebilirsiniz. Adalar nasıl oluştu, burada kimler yaşadı, adalarda nasıl bir hayat sürüldü? Bu soruların tüm cevaplarını Adalar Müzesi’nde bulacaksınız. Bu yazımızda, sizi hem sanat hem tarih hem de edebiyat yolculuğuna çıkaracak, adaların tüm kapılarını sizlere açacak Büyükada Adalar Müzesi hakkında temel bilgileri sizler için derledik, keyifli okumalar!

Adalar Müzesi

adalar muzesi ici

10 Eylül 2010 yılında, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının desteğiyle Avrupa Vakfı ve Adalar Belediyesi tarafından kurulmuştur. Yerleşimi, Büyükada’nın Aya Nikola bölgesinde konumlanan Adalar Müzesi iki binadan oluşmaktadır. Kalıcı sergilerin bulunduğu ana binanın yanında bir de yenilenerek kullanıma açılan eski helikopter hangarıyla beraber ziyaretçilere hizmet vermektedir. Çınar Müze Alanı ve Aya Nikola Hangar Müze Alanı olmak üzere iki sergi alanı mevcuttur.

Adaların ve İstanbul’un tarihine ışık tutan önemli arşivlere ev sahipliği yapan ve kâr amacı gütmeyen Adalar Müzesi’nde; Osmanlı arşiv belgeleri, belgesel filmler, Adalarda hizmet veren kamu kuruluşlarının arşivlerinden alınan bazı dökümanlar, çeşitli sözlü tarih kayıtları ve daha fazlasına ulaşmak mümkün. Adalar Müzesi’nde yer alan Osmanlı Türkçesi ile kayıt altına alınan belgeler çok uluslu yapının geçmişini gelecek nesillere saklarken, özellikle Adalar’ın sosyal ve siyasi tarihine ışık tutuyor. Ayrıca, Adalar Müzesi’nde bulunan ve adalıların bağışlarıyla oluşturulan koleksiyona da göz atabilirsiniz.

Adalar Müzesi’nin misyonu, Adalar’ın bugüne kadar korumayı başarmış çok kültürlü yapısını ve değerlerini tanıtırken, sosyolojik zenginliğin getirdiği mirası korumak ve Prens Adaları’na gösterilen ilgiyi artırmaktır. Yalnızca sosyal ve kültürel tarihi aktarmak için değil, Adalar hakkında yapılan bilimsel çalışmaları destekleyerek, teknolojinin kullanımı ile beraber onlara önem veren bir politika izlenmektedir.  Ayrıca Adalar Müzesi, sivil toplum kuruluşları, topluluklar ve kişiler ile beraber Adalar’ın gelişiminde katkı sağlayabilecek her türlü yardım kolu ile kooperatif bir şekilde üretimde bulunur ve çalışmalar yürütür.

Adalar Müzesi Size Ne Sunuyor?

adalar muzesi tarihi kalintilar

600 milyon yıl öncesinden bugüne uzanan bir hikayeye tanıklık etmek istiyorsanız, Adalar Müzesi tüm tarihini burada sizlere açıyor. Sizi karşılayacak müze yöneticisi Çetin Kabapçı, müze hakkında bilgilendirerek kronolojik sırayla bir yolculuğa adımınızı atıyorsunuz. Adaların jeolojik oluşumu hakkında özellikle düzenlenmiş “10 dakikada Prens Adaları” animasyonu ile adalar hakkında sizi şaşırtacak ve ufkunuzu açacak bilgiler ve materyallere ulaşıyorsunuz.

Adaların geçmişi ve bugününe dair bütüncül bir yaklaşım izleyerek hem dünü kaybetmeyen hem de bugünü kaydeden müzenin birçok eğitimci, bilim insanı, gazeteci ve tarihiler ile birçok organizasyon da yürüttüğü bilinmekte. Bu organizasyonlar düzenlenirken katılımcıların da aktif olacağı bir program zinciri kurmaya çalışılıyor. Uluslararası ilişkiler kurarak dünya üzerinden Adalar’a dair geniş bir bilgi akışı için diğer müzelerile iletişim de sağlanıyor, bu bağlamda Adalar Müzesi yalnızca Adalar özelinde değil İstanbul ve Türkiye için de önem arz ediyor.

Geçmişin İzleri…

Müzede bulunan en ilginç tarihi araştırma gidince göreceğiniz ve mutlaka ilginizi çekeceğini düşündüğümüz Zırhlı Balık fosili. 375 yıl önce, adanın ilk ziyaretçilerinden biri olan balık türündeki bu hayvan, İngiliz Jeolog W. S. Swan tarafından keşfedilmiş. 1860’lı yıllarda W. S. Swan, Zırlı Balık adı verilen canlıyı Büyükada’nın Güneybatı yönündeki kireçtaşları içinde bulmuş. Fiziksel özellikleri insanı bir derece ürküten bu canlının boyu 8 – 10 metre civarı, oldukça görkemli kafatası fosili ise müzede sergilenmekte. Bununla beraber birçok deniz canlısının kalıntılarını da gidip görebilirsiniz!

Tabii yalnızca hayvan fosilleri değil, Adalar’da yaşamış insanların bazı kişisel eşyalarını da görebilirsiniz. Her biri tarihten bir iz olan eşyalar çoğunlukla Büyükada Rum Yetimhanesi öğrencilerine ait. Eskimiş ve parçalanmış ayakkabılar, tabak ve su şişeleriyle onların hayatından bir parçaya tanıklık edebilirsiniz, tıpkı yabancı sanatçılar, edebiyatçılar ve Türkçe edebiyata ismini kazımış ve yolu Adalar ile kesişmiş birçok yazar ve şairin kişisel eşyasını görebileceğiniz gibi. Bunun yanında, hayat hikayelerine, şiirlerine kitaplarına da ulaşabilmeniz mümkün.

İnsan yaşamının Prens Adaları’na ulaştığı günlerden bu yana siyasi amaçlarla sürgün edilmiş prensler, imparatorlar, edebiyatçılar hakkında bilgi sahibi olmak için de müze gayet uygun. Adalar’ın ilk yapıları olarak tanımlanabilecek manastırlar ve buralarda barınmış insanların birinci elden kaynaklarıyla ada hayatını öğrenebilirsiniz. Buruk öykülerin gravürlerle tasvir edildiği ada hayatına yakından bakmanızı tavsiye ediyoruz!

Marmara Denizi’ne Neler Oluyor?

Özellikle teknoloji ve sanayinin gelişmesiyle insanlık doğayı katleder oldu. Gözlerimizin önünde yok olan bir doğa ve canlı yaşamı bulunuyor. Günün koşturmacasından farkedemesek bile, gerek büyük şirketlerin ya da yapılanmaların bazı çıkarları için gerek ise bireysel dikkatsizliğimizden ötürü hem karayı hem de denizi kirletiyoruz. İstanbul gibi büyük bir şehirde bu kirlilik korkutucu noktalara gelmeye başlamışken Adalar Müzesi ise dikkatleri Marmara Denizi’ne çekiyor.

Müzede yer alan Marmara Denizi ile ilgili bölümde, bizi çepeçevre saran “masmavi” suların içerisinde ne olduğunu görebiliyorsunuz. Bir damla Marmara Denizi suyunun içerisinde nelerin olduğunu görmek için Mikroskop hizmeti veren bölümde isterseniz yararlı ve zararlı canlılar hakkında bilgi sahibi de olabiliyorsunuz. Onlara yakından bakmak, belki de geri döndürülmesi zaman ilerledikçe daha zor olan çevre kirliliği sorunu hakkında fikrinizi genişletebilir ve bireysel tedbirlerden toplumsal tedbirlere uzanan bir farkındalığı başlatabilirsiniz.

Adalar Müzesi Sergileri

adalar muzesi sergileri

Adalar Müzesinde “sürekli” ve “güncel” sergiler olmak üzere iki tür sergi açılmaktadır. Sürekli sergilerde,

  • 10 Dakikada Prens Adaları
  • Adalar’ın Doğası ve Oluşumu
  • Adalar’da İlk İnsan İzleri
  • Adalar’ın İlk Sahipleri
  • Adalar Mimarisi / Mimarlar, Bahçeler
  • Adalarda Eğitim
  • Edebiyat
  • Ticari Yaşam
  • Gelenekler, Tören, Lezzetler
  • Göç ve Nüfus
  • Gelecek Senaryoları
  • Ulşaım – Haberleşme
  • Spor
  • Yerel Yönetim
  • Sağlık
  • Doğal Afetler

Gibi Adalar’ın çeşitli yönlerini detaylı bir şekilde ziyaretçilere aktaran ve bütünleştirilmiş bir yaklaşımla Adalar’ın tarihinin çıkarıldığı çeşitli konular ele alınmaktadır. Bunun yanında güncel sergiler, Adalar Müzesi’nin sitesinde belirtilene göre Sürgün Kayıkları, İstanbul’da Seyrüsefer, Adalı Yazar ve Şairler isimli sergileri içermektedir.

Adalar Müzesi yalnızca gezip gidebileceğiniz bir yer değil; sevdiklerinize adalar konulu hediyeler alabileceğiniz, poster kalem ve görsel ve işitsel ürünlere ulaşabileceğiniz hediyelik eşya dükkanı bulunmaktadır. Buradan isterseniz t-shirt, bez çanta ve mug gibi küçük ve kulanışlı eşyalardan da edinebilirsiniz. Ya da uzun vadede oldukça kullanışlı olabilecek Müze Hediye Kartı’nı edinebilir ve sevdiklerinize bunu hediye edebilirsiniz. Müze Hediye Kartı ile belirli ayrıcalıklar kazanabilisiniz. Tek yapmanız gereken Adalar Müzesi’nin internet sitesinde belirttiği telefon numarasını aramak ya da verilen banka hesap numarasına gerekli işlemleri yaparak mail atmak.

Adalar Müzesi Hediye Kartı’na sahip olduktan sonra yararlanabileceğiniz imkanlar;

  • Rehberli tur eşliğinde iki kişilik ücretsiz müze gezisi
  • Büyükada Prinkipo Restourant’ta %30 indirim ile Ada yemeklerinin tadına bakma imkanı
  • Müze dükkanında %30 indirimle alışveriş imkanı
  • Adalı dergisine ücretsiz sahip olma fırsatı

Adalar Müzesi Projeleri

Adalar Müzesi’nin yürüttüğü projeler, Büyükada’nın tarihine ve etnografya bilimine fayda sağlayacak şekilde düzenlenmektedir. Mimari miras veritabanı ve haritaları, Marmara bölgesi deniz canlıları indeksi, kütüphane, ve birçok faydalı arşiv çalışması yürütülmektedir.

Adalar Müzesi Giriş Ücretleri Ne Kadar?

Adalar Müzesi’nin fiyat tarifesi çalışanlara, çocuklara ve kişilere göre belirli bir miktarda değişmektedir. Kişi başı ücret 12 TL, indirimli giriş ücreti ve gruplara 5 TL’dir. 12 Yaşından küçük çocuklara ise giriş ücretsizdir. Okul ve grup gezileri rezervasyonu için bilgi@adalarmuzesi.org adresine veya 0216 382 64 30 / 0507 202 81 82 telefon numaralarına ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz Giriş için: 12 yaşın altındaki çocuklar, engelli bireyler ve eşik eden ziyaretçiler.

  • Kültür Bakanlığı Çalışanları
  • ICOM/ICOMOS üyeleri, Müzecilik Meslek Kuruluşu Üyeleri
  • Adalar Belediyesi Çalışanları
  • Turist Rehberleri
  • Basın Kartı Sahipleri
  • Engelli Kart Sahipleri

İndirimlerden yararlanmanız için kimlik göstermeniz yeterli olacaktır.

Adalar Müzesi Ziyaret Saatleri

  • Pazartesi: Kapalı
  • Salı: 09:30 -17:30
  • Çarşamba: 09:30 -17:30
  • Perşembe: 09:30 -17:30
  • Cuma: 09:30 -17:30
  • Cumartesi: 09:30 -17:30
  • Pazar: 09:30 -17:30

Adalar Müzesine Pazartesi günleri hariç her gün gidebilirsiniz. Müze, Salı ve Pazar günleri arasında saat sabah 09:30 ve akşam 17:30 arasında ziyaretçileri kabul etmektedir.

Adalar Müzesi İletişim Bilgileri

Adres: Adalar Müzesi Hangar Müze Alanı, Aya Nikola Mevkii Büyükada / Adalar – İSTANBUL

Telefon: (216) 382 64 30

Adalar Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

adalar muzesi dis mekan

İstanbul’dan öncelikle Büyükada’ya gelmelisiniz. Bunun için; Kabataş, Bostancı ve Kadıköy iskelelerinden ada vapurlarını kullanabilirsiniz. Büyükada İskelesinden itibaren işaret levhalarını takip ederek ada sokaklarında 30 dakikalık bir yürüyüş ya da 10 dakikalık bir bisiklet gezisi ile Adalar Müzesi’ne ulaşabilirsiniz.

Büyükada’ya geldikten sonra oldukça keyif alacağınız bir yürüyüş yaparak Adalar Müzesi’ne ulaşabilirsiniz. Adalar Müzesi’ne ulaşana dek birçok tarihi yapıyı, Büyükada’nın tüm güzelliklerini gözlemleme imkanı bulacaksınız. Çeşitli yazar ve şairin bir dönem yaşadığı evleri görmek gününüzü güzelleştirecektir, Büyükada’da insanlarla beraber barınan sevimli dostlarımız ise bu yolculuğunuza eşlik edebilir!

Harita

Adalar Müzesi Haritasını Açmak İçin Tıklayın!

adalar muzasi harita 1

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir